15 July 2011

keliru puting?

hi! semenjak jadi ummi zara nih tak menyempat nk berblogging sampai lupa plak ada membela huhu ape yang tak menyempatnyer? hurm ade banyak perkara yang merunsingkan fikiran antaranya baby taknak direct breastfeed sbb dah biasa dengan puting botol susu dan pengeluaran susu bdn yang tak memberangsangkan...

agak stress jugakla bila zara taknak isap dan kadang2 buat gaya nak muntah sambil tunjal kaki meraung2 akhirnya mengalah jugak bagi susu botol...tapi kadang2 die isap jugak masa tu happy sangat sampai nak nanges tp time taknak isap pun nanges gak terasa macam zara taknak kat ummi...

by the way, baru tadi dalam bilik air terfikir kenapa die taknak direct bf...selama ni cuma ingat sebab susu sikit or sinking nipple tapi sebenarnya banyak lagi reason baby taknak direct bf antaranya susu sikit baby tak puas, dah biasa artificial nipple sejak lahir, posisi menyusu yang buat die tak selesa, bau badan ibu...

jadi, jangan putus asa if baby taknak direct bf...banyakkan bersabar [which is sgt susah]; betulkan posisi bdn dengan mulut die sama level ngan breast, perut die dekat ngan perut ibu, pegang baby kuat2; offer bf pada waktu malam sebab die mamai; dan juga offer masa baby tak berapa lapar spy baby tak meragam...

pasal pengeluaran susu pulak memang salah aku sebab tak tahan pressure...pressure bila ade cakap2 pasal pumping...'tak payah pam la bagi je isap terus' [masalahnyer tiap kali zara taknak direct aku cuba bertahan tapi die jugak soh bagi botol]...pastu ade jugak cakap 'banyak ni ja? ummi kami pam sat ja penuh' [amboi kau baru darjah 2 mulut laser]...pastu aku pun stop pump dlm 2minggu aku rase..nk tunggu bis pantang balik perlis aku sambung balik...aku rase aku akan lebih positif pumping kalo takde negative factor yang macam tu walaupun tiap kali pump tak pernah dapat 3oz pun...nak wat cane sabar jelah...mesin pump tu pun aku dah pack masuk kotak blk...

pape pun aku harap sempat la nk hasilkan susu yang banyak untuk stok zara kat babysitter...phewwww sakit bahu sakit pinggang sakit badan...

entri habis mendadak

harap maklum

7 kanak-kanak berdangdut:

haLyZaQiut said...

yeke ziha...mcm2 lagi yg kena blajar kan bila nk jaga baby sndiri ni...sabar ea ziha...teruskan berusaha...chaiyo!!!

hEarTLeSs said...

yup btol tu nk susukan anak pun kene ade ilmu gak igt maen tenyeh jer haha so far zara nk isap gak la time xlapar sgt tp pastu bagi gak fm sbb susu bdn xbyk cian die lapar

lady sue said...

chaiyok2 umi zara... u can do it.. heheheh

Munzir said...

cuba try botol MAM

hEarTLeSs said...

munzir - mmg dari awal pkai mam

Fara said...

caiy0k ummi zara!!!xsaba nk nengok baby zara n ummi die laaaa.. ^_^

hEarTLeSs said...

tgk bby jela ummi zara takyah tgk2 sbb dari jauh dah nampak..macam gajah haha