28 July 2011

buai oh buai

sekarang zara ade 2 buai...1 rmh ummi 1 rmh abah...terpaksa la jugak beli...kenapa zara tidur dalam buai? sebab aku tidak dibenarkan menidurkan zara dengan cara aku...boleh?

at 1st place aku memang taknak ajar zara tido dalam buai...yerla boleh menyebabkan kecederaan otak bila dihayun dengan kuat atau berlaku hentakan seperti berlaga dinding atau jatuh sebab otak bayi terapung dalam tengkorak...ini la yang mereka tak faham bila aku kate tak payah letak zara dalam buai takut nanti jadi pape lagipun aku boleh handle zara untuk tido bile kenyang susu dan dodoikan die...

tapi memang TAK la...masuuuukkkkk jugak pastu yang suffernyer kitorg la nk pegi mana2 susah sebab kene bawak buai...pastu zara plak dah diajar tido dalam buai die susah plak nk tido bawah unless terlalu ngantuk...

memangla buai ni memudahkan kita nak buat keje tapi untuk certain condition ianya menyusahkan dan membahayakan...pastu bila baby dah semakin berat tak larat malam2 nak angkat baby utk bf sampai sakit bahu...tapi nak wat cane dah aku yang nak duduk rumah orang terima jela...

hopefully takde ape yang berlaku pada zara...lagi2 kat rumah babysitter...so pada bakal mommies jgn ajar anak2 tido dalam buai ok!

6 kanak-kanak berdangdut:

haLyZaQiut said...

Alahai siannya....tula, slalu org yg lebih pengalaman rasa pengalaman dia org itu la yg terbaik kan...

hEarTLeSs said...

2la psl bby dlu bkn mcm bby skrg...ade je pnyakitnyer

lady sue said...

memang sangat betul ziha.. nanti yg second jangan masuk buai lagi.. buat jer ikut cara kita.. memang kadang2 diorang makan garam dulu.. tapi kalau garam masin sangat nanti kene darah tinggi.. wakakkaka.. heheheh.. tak per blajar dari pengalaman...

hEarTLeSs said...

hehe lawak la lady nih

cikmaz said...

hi ziha ni first time aku bukak blog ko sbb nak follow citer si zara comel..hehe...anak aku pun tak diajar masuk buai..memula mak mertua aku nak masukkan buai tapi aku ngan laki aku degil hehehe...nasib baik mak mertua aku tak banyak songeh...so sampai la ni takde la dia ngengada nak tdo buai...tp kalau aku ada sebelah dia memang nak ngempeng la baru tdo...

hEarTLeSs said...

hehe tq follow...2la kn mase diorg masukkan buai tu laki aku xde jd aku mls nk ckp lebih2 t kang kate pe plak huhu tp skrg die xnk tido buai sgt cume mula2 nk tido tu nanges2 msuk buai senyap baru die nak turun...haihhh macam2 prangai...penakut la katekan haha