12 June 2011

31st may 2011 - officially a mommy...

30/5/2011
Dr : Tak beranak lagi? hehe
Aku: [senyum jer]
Dr : Tanya plak kan. Takde rasa sakit lagi ke?
Aku: Takde...

*** scan ***

Dr : Tgk kedudukan baby dah masuk ke laluan pintu rahim. Berat 3kg. Heartbeat ok. Tapi tgk air ni macam kurang.

*** kira isipadu air ***

Dr : Air 5.7 memang kurang. Normal 7, bahaya 5. Boleh tahan 1-2 hari lagi.

*** turun katil ***

Dr : Macam mana pun 5.7 dah hampir ke border. Esok pagi datang pukul 9 terus masuk wad, prepare untuk bersalin. Nanti kita masukkan ubat dan pecahkan air ketuban. Petang atau malam jangka boleh deliver.
Aku: Erk?? Ok.

*** balik rumah ***

Aku : Dokter soh masuk wad esok.
Mael: Kenapa? Dokter cakap ape?
Aku : Air kurang dokter taknak tunggu. Sok masuk wad, cek2 prepare utk deliver.
Mael: Dah masuk wad nanti balik semula ke camne?
Aku : Isk dah masuk wad trus branak la pas branak la balik.
Mael: Ok malam nanti balik

31/05/11

9 pg

Aku : Saya nak masuk wad
Rec : Errr kenapa ek?
Aku : Owh dokter soh admit hari ni
Rec : Induce ek? Dokter ape?
Aku : A'ah. Dr Annuar.

*** Tingkat 2 Bilik No 6 ***

Nurse: Akak salin baju, bukak spender yer. Dah siap tekan button ni.
Aku  : Ok
Nurse: Sekarang kita monitor jantung baby 20minit. Nanti pukul 10 dokter datang.
Aku  : Ok

10 pg

Dr : Macam mana hari ni ade rasa sakit2 tak?
Aku: Takde lagi.
Dr : Ok skrg saya nak masukkan ubat untuk bukak pintu rahim
*** ngilu giler ***
Dr : Bukaan baru 1cm. Nanti pukul 3 kita cek lagi. Skrg blh la nak makan2 ke pastu rehat jelah kat sini.
Aku: Ok. Abg, nak makan piza.

11 pg

Aku : Aduhhhh sakitnyer pinggangggggggg
Mael: Tido la
Aku : Takleh tido sakit
*** jalan2 ***
Mael: Isk tido laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

12 tghari

Nurse: Akak, makan dulu yer.
Aku  : Ok
*** makan dengan berselera walaupun baru pas makan piza 3kpg ***

1 ptg

Nurse: Akak mengiring saya nk masukkan ubat berak
Aku  : Ok [redha walaupun bagai dicabul]
Nurse: Dah siap nanti kalau rasa nak berak, berak jela.
Aku  : Ok TQ
*** beberapa saat kemudian ***
Aku  : Nak berak!!!
*** selesai berak ***
Aku  : Abg, betulkan baju ni rasa macam asek tercabut jer.
Mael : Dah betul la ni.
Aku  : Eh air ape yang kuar ni? DARAH!!!
Mael : Nak panggil nurse ke?
Aku  : Panggil la.
Nurse: Kenapa?
Aku  : Darah...
Nurse: Banyak ke sikit?
Aku  : Errrrr tak banyak tak sikit
Nurse: Biasa la tu turun tanda. Kalau banyak and fresh blood tu yang bahaya.
Aku  : Ok..
Nurse: Pakai la pad yang kita bagi tu..
Aku  : Oooo cane nak pakai?
Nurse: Guna tali.

2 ptg

Nurse: Tadi turun tanda eh?
Aku  : A'ah
Nurse: Aik pandai ikat? Sape pakaikan?
Aku  : [tunjuk ke arah Mael Lambung]
Nurse: Baru 2cm. Japg kol 3 dokter datang. Akak tido la.

3 ptg

Dr : Macam mana rasa sakit tak?
Aku: Sakit la jugak
Dr : Boleh tahan tak?
Aku: Boleh
Dr : Baru 3-4cm nanti pukul 5 masuk labour room kat sana lagi sakit
Aku: Ok

5 ptg

- masuk air
- monitor jantung baby
- masih lagi 4cm
- pinggang makin sakit rasa macam nak lari 100 meter

7 ptg

Dr : Macam mana sakit boleh tahan tak?
Aku: Boleh
Dr : Baru 5cm. Sekarang kita masukkan ubat untuk bukak dinding rahim dengan cepat
Aku: Ok

8 mlm

Nurse: Akak, bangun saya nak masukkan tiub kencing
Aku  : Aduhhhhhh sakit nurse!!!!!
Nurse: Akak buat lembut jer baru tak sakit
Aku  : [Kencing dengan hebat tanpa mampu dikawal]

10 mlm

Nurse: Dik, angkat kaki nak masuk tiub kencing
Aku  : Kalo tak masuk tiub tak boleh ke? sakit la
Nurse: Kalo tak masuk tiub nanti tak kencing...kalo pundi kencing kecut kepala baby senang turun nanti cpt bukak jalan
Aku  : Hmp yela [seb bek die buat tak sakit]
Nurse: Ha ni dah bukak 8cm. Nanti kalo rasa nak teran panggil tau
Aku  : Nak berakkkkkkkkkkk!!!!!!

10.16 mlm

Dr : [iqamat]
Aku: Alhamdulillah...
Dr : Saya bagi bius dan ubat tido 2jam

12 mlm

Aku  : Nurse!!!!! [Ape jadahnyer senyap sunyi aku sorang2 ni weh???]
Nurse: Yer?
Aku  : Nak balik bilik




*** ABES DAH ***

5 kanak-kanak berdangdut:

l@dylily said...

haha klaka aku baca drama ko ziha~ tapi aku rasa seram sejuk jer baca cam aku plak yang nak branak.. huhu~ dokter plak saiko asek cakap, nanti lagi sakit.. huhu~

tapi alhamdulillah sumer selamat ^_^

congrats again my fren..

hEarTLeSs said...

hehe bile zul cter balik mcm mn aku jerit ms skt gler tu lg klaka haha

haLyZaQiut said...

ziha, tetiba kita rasa mcm nk terberanak lak bila baca nie....sakit tetiba...hahhaa...ksimpulannya, sakit kan ziha....wawawa....tp dh nmpk baby msti hilang sakit kan....

SuryaRahman said...

weh apasal ending cam tu je. drama mail ngan rozie namakan anak mana?

hEarTLeSs said...

liza - nmpk bby ilang penat ilang marah ilang ngantok sume la

surya - hehe nanti wat entri khas zara plak