12 August 2010

saye hari ini

hari ini tiba-tiba datang mood nak masak yerla ape taknyer semalam takde mood nak masak jadi berbuka hanya minum air coklat MOSHA (ini bukan promote, kalau berbayar baru promote), jemput-jemput ikan bilis dan sebiji kurma...waahhhh hasilnya sangat menakjubkan sebab lapar ditengah malam...

bila lapar haruslah tidur sebab pukul 5 pagi kene bangun untuk sahur (pukul 450 Incik Z dah call suruh bangun sahur)...maka disebabkan lapar dan tidak makan nasi sewaktu berbuka saye dah habiskan nasi yang saye masak sebanyak setengah gelas...sebelum ini hanya makan suku jer hebat tak???

ok berbalik kepada mood memasak. baru dapat email pasal kuih dan salah satunya adalah kuih buah melak maka saye pun carilah resipi kuih buah melaka


haaaa menarik tak? siap warna-warni hehe sedang mencari resipi buah melaka, terselit juga resipi sosej roll with bread crumb



perghhhhh nampak sedap! maka selera hari ini adalah berasaskan sosej! disebabkan saye bersendirian dirumah dan sepeket sosej ada 10 batang adalah mustahil & bahaya jika saye makan kesemuanya dalam 1 hari...oleh itu, (gempak tak ayat penyambung saye?) ade 2 resipi sosej yang saye nak buat hari ini iaitu sosej roll & sambal sosej...


 ok aku pun tak nampak mane sosej anggap jela sedap (tapi ini macam masak kicap hentam jela)

tujuan masak sambal sosej adalah supaya boleh bertahan lama sehingga sahur & berbuka keesokan harinya...saye bukanlah macam sesetengah orang yang tidak boleh makan lauk semalam (sebab tu la badan sihat sume balun hahaha)...

ok petang nanti adalah sesi mencuba! kalau sedap, nanti saye share la...tapi share cerita kat blog je la kalau nak makan sila datang rumah..

dtsl: hari ahad mahu masak paprik untuk tetamu hehe

4 kanak-kanak berdangdut:

haLyZaQiut said...

ziha, cmne nk wat sosej roll with bread crumb tuhh?? cmm sodap yo..hehehe

lady sue said...

ziha.. bulan posa disianghari cita pasal makanan.. lapar la plak..
cita la malam2.. hahahhaha
kiter tau buat buah melaka tu... tapi cammner nak buat dia berwarna-warni tu belum lagi.. letak kaler pastu uli2 campur erk... hehehehhehe .. beli sudah...

hEarTLeSs said...

liza - senang jer...rebus sosej biar masak ps2 amek roti buangkan tepi2 dan tekan bg leper roti tu xnk tekan pon xpe ps2 celup dlm telur dan golekkan atas bread crumb...goreng & sedia dimakan haha ceh pdhal buat pon blom

lady - ntah la xtau lak cane nk wat kalerful tu haha memule nak buat ps2 malas nak carik pati pandan trus beralih kpd sosej roll hahaha

haLyZaQiut said...

oo faham2......kalau balut ngan telo je pon leh kot...kan kan....hehe...dh try lom???