01 May 2011

a story of a pregnant wife without her husband

People were asking me why this and that. when i answered them they will say why not this and that. well, words is much more easier than action. yes aku tau diorang not in my position so diorang tak tahu dan tak rasa situasi sebenar and they are just asking but when it come to 3 times it is like hey u can go to hell. i am not an independent women because i still need my husband untuk drive aku pergi mana2, untuk buat perkara yang susah2 walaupun aku boleh buat sendiri contohnya angkat beras 5kg dari ground floor ke 3rd floor, to hugged with [erkkk] dan lain2

most of the questions are:

1. kenapa tak husband ko je yang transfer sini?
Aku: Jawatan die under state xleh transfer
Mereka: Kenapa tak masuk TM jek?
Aku: [long pause]

kau ingat senang2 je ke nak tkr keje dgn gaji yang lebih sikit dari gaji sekarang? lagipun aku mmg tak suke pun duduk cni serabut jek.

2. kenapa tak pegi check-up kt panel jek?
Aku: Ntah.

sukati aku la nak pergi check-up kat mane pun. lagipun kalo kt KK lebih detail walaupun tunggu lama. tapi kalo dtg awal kejap jek. same gak ngan panel kalo ramai pun kau tunggu lama jugak.

3. kenapa kau rajin sangat nak tick2 berapa kali baby pny movement? [giggling]
Aku: Ntah ek aku pun rasa menyusahkan aku. asal bby gerak je dah la kn?

at the same time aku fikir ade baiknyer aku buat macam tu spy aku tahu rhythm die macammana.lantak la korang nak cakap ape pun. ini pun blh jd 1 caution step jgk spy aku aware daripada aku tak buat and aku tak sedar rupenyer sepanjang hari baby aku tak gerak. bile pegi check rupenyer dah tak dapat diselamatkan. this is my first experience become a preggy mummy so i do have to take extra caution. i don't have my husband beside me every night to share the same feeling when the baby is moving. kalo kau nak kate tak kesah pun laki ko pegang perut ko ke tak tu sukati ko la kan sebab ko tau hari2 laki ko akan balik rumah. Cube ko hidup sebulan laki ko takde mcm mn? Ah ko takkan rase d same thing sbb lepas sebulan laki ko akan balik and you can continue your normal life. Lain la kalo laki ko kaki pukul mesti ko rase heaven giler kalo die takde kan?

4. kenapa kau tak beranak kat sini jek?
Aku: Nanti nak pantang kat Kedah so jln jauh naik kereta susahla.
Mereka: Tak susah la sebenarnya. Aku dulu kuar spital trus balik Melaka.

Demmmmm KL-Melaka baru 2-3jam kot. Lagipun sementara nak tunggu hari kau sanggup ke nak tinggal sorang2? cube kau fikir bile due date lagi 2minggu tapi kau dah terasa sakit sangat nak beranak tapi husband kau takde, mak kau pun takde sebab mustahil nak amek cuti 2minggu semata-mata nk tunggu aku, makcik kau pun takde kt rumah sebab pergi kursus, mak mertua kau pun kudratnya terhad [silap2 aku yang dukung die]. kau sanggup nk drive ke hospital berkilometer sedangkan nak turun tangga pun seksa dengan air ketuban dah pecah atau dah tumpah darah?

5. Kenapa kau nak pantang kt Kedah bukan kt Johor?
Mereka: Ziha sayang laki die [giggling]
Aku: Mak aku kerja, bapak aku kerja, kakak aku kerja, adik aku lelaki kerja, adik aku lelaki form3 pergi tusyen petang, adik aku pompuan darjah 6 petang pergi skolah agama. Mak mertua aku cuma keluar sekali-sekala kalau ade orang panggil ajar mengaji quran, kakak ipar aku memang ade kat rumah jahit telekung atau baju. Lagipun husband aku kerja kat Perlis 3hari sekali pun boleh ulang-alik tengok anak bini berbanding aku duduk pontian.
Mereka: Ala boleh jer sebenarnya tak susah pun pantang ni
Aku: [long pause again]

Sape tak sayang laki? oh aku tak tahu la plak kalo ko tak sayang laki ko. with that situation kau dah boleh bezakan mana yang terbaik untuk aku yang baru 1st time rasa berpantang. Lain la kalo aku dah ada experience pantang bersalin.

6. Kenapa kau tak naek flight je balik Kedah?
Aku: Husband aku nak buat something lagi kt kete tu untuk keselesaan aku n baby. Yerla kete dah season kan...

Kami tak mampu nak byr tiket flight dan kete tu memang perlu dibuat sesuatu.


Aku rase itu je kot yang selalu orang tanya. Ade lagi tapi aku tak ingat atau aku tak amek port.

About my baby pulak sekarang dah 36minggu dan beratnya ms 34minggu sudah 2kg, perut aku pun tak besar sangat. Mak aku kate kecik kalo dibandingkan dengan trend sekarang yang baby besar2. Tapi dokter kate ok la ni normal bukan underweight. Alhamdulillah...mummy tak kisah baby kecik atau besar yang penting kamu sihat2 saje kan sayang...Oh aku tak sabar nak tunggu baby keluar. Baby ni kan nakal kalo bapak die ade die baek jek gerak pun sopan2 tapi kalo bapak die dah balik kemain lagi die balas dendam. Yang jadi mangsanya aku la sampai susah nak tido. Boleh tahan gak budak nih. Hopefully die dah puas main kt dalam bile keluar die jadi anak yang baik & tak banyak ragam. Kesian kt mummy sorang2 takde sape nak tolong kalo bapak die takde.

Sepanjang 36minggu ni banyak jugak mengalami ketidakstabilan emosi lebih2 lagi bile encik husband nak balik Perlis. Biasalah tu hehe harap2 baby tak ikot perangai mummy kuat nanges.Malam tadi perut cramp sampai sakit belakang and peha...Ini salah satu tanda nak bersalin ke? 3kali gak la jadi macam tu baru boleh tido.

Oh sedapnyer milo dgn cornflakes.

9 kanak-kanak berdangdut:

SuryaRahman said...

biar apa orang nak kata. dorang tak rasa apa yang kita rasa. kang esok lusa kalau kena batang hidung sendiri, baru dia tau langit tinggi rendah

p/s: eh. eh. macam ni kali pertama kau buat entry 2 muka surat. kalau tak satu baris je dah habis. haha.

Kembara Epustaka said...

errr satu pasai pa tak balik naik kapal terbang, errr tiket kapal terbang untuk kelisa tak der jual...

hEarTLeSs said...

surya - hehe kumpul lu br ceciter
KE - rasenyer dah jwb kot nape xblk nek kpl tebang

haLyZaQiut said...

cmne mummy dia strong, cmtula the kid will be....chaiyo ziha cyg...!!!

l@dylily said...

sabo yer ziha yuyunk~ ^_____^

lady sue said...

biasala tu ziha.. manusia ni hanya pandai berkata2.. nanti dah kuar baby tu entah apa lagi soalan yang akan kuar.. buat sakit hati jer.. yang penting kita tahu apa yang kita buat.. chaiyok2 mummies... gud luck ziha...

hEarTLeSs said...

thx sume yg bg support...doakan kte cpt transfer tau!

liza - tabah xpe tp kuat nanges & kuat merajok harap2 bby xikot kih3

StingRay said...

haha.tgk soalan pun dah psiko.rasa nak menjawab dengan tapak kaki je.

hEarTLeSs said...

eh abg jamil! haha