25 June 2012

It's June!

salam....

sebenarnya banyak benda yang nak diceritakan tapi asek tak sempat jek...sepanjang bulan jun ni banyak perkara yang berlaku dalam kehidupan kami sekeluarga...

1) dimulakan dengan bbysitter lama mintak cuti 4-5 jun sebab balik kampung pastu 6hb hantar Cik Zara macam biasa...tengahari aku kol nak tanya zara ok x sebab malam tu badan panas...makcik tu marah2 aku katenyer zara asek nangis jek tension nak jaga sampai jiran2 pun dah tegur...then blh jaga sampai hujung bulan 6 jek takut nanti bdk lain tak terjaga...heh??? dah setahun kau jage zara baru sekarang kau tension? dah tu kenapa amik budak ramai-ramai kalau kau tak boleh nak jaga pastu aku plak jadi mangsa...oh lupe plak laki kau tak kerja kan? kau terdesak nak duit kan??? ok aku tak kisah pun sebab lately aku amik zara mesti rumah bau rokok...so zara pindah bbysitter on the next day jugak atas bantuan jiran aku kak ain...walaupun bbysitter baru dah jage 5 org tapi aku tengok zara happy sikit and dalam seminggu aku nampak perubahan pada zara terutamanya senang pakai pampers...

2) last week balik dari tempat adik aku kat Sepang malam tu zara mula tak boleh tido...aku rase maybe sbb mandikan zara kat kabin kosong sebelah kabin adik aku...boleh bezakan nangis sakit dengan nangis kene kacau...plus die demam....hari ke 4 waktu magrib zara mula balik menangis2 bile mate die mengekori sesuatu yang aku tak nampak...aku tak tahan sebab aku tak boleh tido jage zara so kak ain and husband die bawak pergi jumpa ustaz...masa tu die urut mmg banyak angin sebab die taknak minum susu...mulut pulak asek panggil abah jek...pastu dah tak meracau tapi still nangis tapi takde jerit2 macam malam sebelumnya...esoknyer bawak pergi klinik dokter bg ubat mulut sebab ade ulser kt lidah maybe sebab tu die taknak minum susu mulut sakit...ok la hopefully dah boleh tido...petang tu aku paksa laki aku datang temankan aku sebab aku tak larat 4 hari tak tido dengan kerja berlambak2...malam tu mula balik nangis2 tak tido jugak kitorg...

3) next day bawak zara balik kampung untuk tinggal seminggu...petang tu pergi farmasi cek mulut rupa-rupanya ade fungus dari susu pastu bagi gel sapu kt lidah, pipi, lelangit baru ok sikit...yer aku tak bersihkan dah brp lama patut la tengok mcm pelik jek lidah die tapi tak tertanya...teruk betul aku nih...so after this anak nangis check lidah dulu...malam tu nangis jgk tp 2-3 kali jek bagi susu pun tak habis...hari sabtu langsung taknak minum susu aku dah risau ahad aku nak balik xkan tak sihat lagi pastu alhamdulillah aku check lidah die dah kurang yg putih2 tu and mula minum susu...ok aku tak risau dah...

4) semalam aku balik zara lambai aku sambil gelak2...anak tak nangis mak yang nangis...hurm takpe minggu ni Ummi datang ambik zara...bahagia sungguh yer Ummi takde...hopefully pasni back to normal...


3 kanak-kanak berdangdut:

haLyZaQiut said...

Eh zara ada kat kampung jhr ke, kampung kedah...?? kampung jhr la kan...elok plak dia x nangis ea...ya Allah, mcm2 dugaan ziha hadapi...awk mmg kuat betul la zihaa....

hEarTLeSs said...

kat kedah huhuhu

Wani said...

dh ok ke die skrg? sian zara.. huu